SBI Clerks Quantitative Aptitude Model Questions with Answers

Quantitative Aptitude is the most important and a bit difficult part of the SBI Associate Banks written examination for the posts of Clerks. Following are model questions with answers for Quantitative Aptitude section of the examination. The model may questions may also useful for the IBPS Clerical examination.

Directions (Q. 1-15): What should come in place of the question mark (?) in the following questions?
1. 1136.38 + 47.69 +1363.37 = ?
A) 2639.37 B) 2618.59 C) 2647.29 D) 2547.44 E) None of these

2. 36% of 630 = 42% of ?
A) 460 B) 680 C) 540 D) 620 E) None of these

3. 5655 ÷ 39 + 35 = ?
A) 180 B) 326 C) 164 D) 185 E) 165

5. ? ÷ 34 × 27 = 3618
A) 4136 B) 4794 C) 4542 D) 4556 E) None of these

6. 3456 ÷ 36 ÷ 8 = ?
A) 12 B) 768 C) 15552 D) 16 E) 712

8. 15% of 340 + 120% of 65 = ?
A) 78 B) 129 C) 273 D) 51 E) None of these

12. 54% of ? = 2084.4
A) 3460 B) 3250 C) 3860 D) 3720 E) None of these

15. (1649 % of 26) ÷ 104 = ?
A) 4.36 B) 4.12 C) 4.27 D) 4.83 E) None of these

16. A train running at speed of 72 km/hour crosses a platform equal its length in 23 seconds. What is the length of the platform in metres?
A) 460 B) 240 C) 230 D) Can't be determined E) None of these

17. If 35 men can complete a piece of work in 26 days, in how many days can 14 men complete that work?
A) 16 days B) 65 days C) 38 days D) 48 days E) None of these

18. One-seventh of a number is 384. What will be 42% of that number?
A) 1163.62 B) 1142.61 C) 1128.96 D) 1132.24 E) None of these

19. The simple interest accrued on an amount of Rs.5680 at the end of 5 years is Rs.1704. What is the rate of interest?
A) 6 B) 7 C) 5 D) 4 E) None of these

20. What should come in place of the question mark (?) in the following number series?
5 7.5 15 37.5 112.5 393.75 ?
A) 765 B) 1575 C) 1295 D) 1495 E) None of these

21. 36 percent of first number is 42 percent of the second number. What is the respective ratio of the first number to the second number?
A) 5 : 4 B) 7 : 6 C) 2 : 3 D) Can not be determined E) None of these

22. The present age of a man is 4 times of his son. He will be three times of his son after 4 years. What is the present age of the man?
A) 36 B) 32 C) 48 D) 38 E) None

23. In how many different number of ways can a committee of 3 persons be selected from 8 men and 4 women?
A) 110 B) 440 C) 1320 D) 220 E) None of these

24. The average age of six employees in an office is 31 years. If the age of their officer is added, the average increased by 1 year. What is the age of officer?
A) 32 years B) 41 years C) 38 years D) 42 years E) None of these

25. A class starts at 10 a.m. and lasts till 1.27 p.m. Four periods are held during this interval. After every period, 5 minutes are given free to the students. The exact duration of each period (in minutes) is:
A) 42 B) 48 C) 51 D) 53 E) None of these

26. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question?
49.996 + 12.002 × 7.021 = ?
A) 140 B) 136 C) 131 D) 134 E) 137

27. A solid metallic spherical ball of radius 6 cm is melted and recast into small metallic cones of 3 cm radius and 4 cm height. Find the number of cones that can be made.
A) 12 B) 21 C) 24 D) 18 E) None

28. In an examination it is required to get 40% of the aggregate marks to pass. A student gets 124 marks and is declared failed by 36 marks. What are the maximum aggregate marks a student can get?
A) 440 B) 600 C) 800 D) Can't be determined E) None

29. A man sells an article for Rs. 1100.80 at a loss of 14%. Find for how much did he buy the article?
A) Rs.1320 B) Rs.1420 C) Rs.1280 D) Rs.1360 E) None of these

30. In how many different number of ways can the letters of the word 'SWALLOW' be arranged?
A) 1260 B) 5040 C) 2520 D) 1440 E) None of these

31. At an election contested by two, a candidate who gets 42% of the total votes is defeated by a majority of 480 votes. Find the total number of votes recorded.
A) 2000 B) 3000 C) 5000 D) 4000 E) None of these

32. Three persons A, B and C start running around a circular track and they complete full round in 24, 30 and 45 minutes respectively. If they start from the same point and in the same direction, after what time they will again meet together?
A) 3 hours B) 4 hours C) 6 hours D) 12 hours E) None of these

Key: 1-D; 2-C; 3-A; 4-B; 5-D; 6-A; 7-E; 8-B; 9-C; 10-D; 11-A; 12-C; 13-B; 14-D; 15-B; 16-C; 17-B; 18-C; 19-A; 20-B; 21-B; 22-B; 23-D; 24-C; 25-B; 26-D; 27-C; 28-E; 29-C; 30-A; 31-B; 32-E.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *