SBI Clerks Quantitative Aptitude Model Paper Questions

Here are some model questions for Quantitative Aptitude Section of SBI Clerks recruitment. There will be 40 questions from Quantitative Aptitude section in SBI Associate Bank Clerks Written Examination. Answers / Key is also given at the end of these model / practice questions.

1. 188.34 + 42.97 + 7228.34 = ?
A) 7395.09 B) 7637.28 C) 7643.73 D) 7459.65 E) None of these

2. 4941 ÷ 27 + 17 = ?
A) 183 B) 200 C) 164 D) 181 E) 112.2

3. 16% of 350 + 75% of 280 = ?
A) 263 B) 236 C) 216 D) 266 E) None of these

4. 47% of ? = 1403.42
A) 2176 B) 2986 C) 2870 D) 2726 E) None of these

Directions (Q. 51-55): What should come in place of question mark (?) in the following number series questions?

5. 258 275 294 ? 338 363
A) 316 B) 315 C) 318 D) 298 E) None of these

6. 17 37 77 157 317 ?
A) 516 B) 537 C) 637 D) 427 E) None of these

7. 728 ? 342 215 124 63
A) 512 B) 545 C) 618 D) 511 E) None of these

8. ? 1653 546 177 54 13
A) 4974 B) 2314 C) 2348 D) 3291 E) None of these

9. 134 255 ? 568 764 989
A) 426 B) 385 C) 399 D) 409 E) None of these

10. How many solid spherical balls each of radius 1 cm can be made out of solid metallic cube of edge 22 cm?
A) 22 B) 120 C) 121 D) 2541 E) None of these

11. The average dividend paid during 7 years by a company is 17.5%. The dividend paid for the first 6 years were 12.5, 15, 18, 12.5, 20 and 18 percent respectively. What is the dividend for the 7th year?
A) 17.5% B) 18.5% C) 26.5% D) 25% E) None of these

12. There are 26 students in a class and one of them who is 14 years old leaves the class and his place is filled up by a newcomer, if the average age is thereby lowered by one month, what is the age of the newcomer?
A) 11 years 11 months B) 12 years C) 13 years 11 months D) 16 years E) None of these

13. The ratio between the ages of P and Q four years ago was 6 : 7. If the total of their ages at present is 60 years, what is the ratio of their present ages?
A) 4 : 5 B) 8 : 9 C) 7 : 8 D) 6 : 7 E) None of these

14. Sixteen men can complete a work in fifteen days. Twenty four children can do the same work in twenty days. In how many days will eight men and eight children together complete the same work?
A) 16 B) 15 C) 20 D) 18 E) None

15. The ratio between the length and the breadth of a rectangular garden is 5 : 3. If the perimeter of the garden is 160 meters, what will be the area of a 5 meter wide road around it's outside?
A) 600 sq.meters B) 1,200 sq.meters C) 900 sq. meters D) Data inadequate E) None of these

16. A man buys an article with 30 percent concession on the labelled price. He sold it for Rs.1,820 with 30 percent profit on the labelled price. At what price did he buy the article?
A) Rs.1,274 B) Rs.980 C) Rs.1,456 D) Rs.1,092 E) None of these

17. In an examination it is required to get 40% of the aggregate marks to pass. A student gets 224 marks and is declared failed by 16 marks. What are the maximum aggregate marks a student can get?
A) 800 B) 860 C) 600 D) Cannot be determined E) None of these

18. A415 m long train running at 64 kmph speed crosses a bridge in 36 seconds. Find the length of the bridge.
A) 250 m B) 200 m C) 300 m D) 225 m E) 350 m

19. The difference between 62% of a number and 49% of the same number is 5130. What is 35% of that number?
A) 4795 B) 4630 C) 4156 D) 4450 E) None of these

20. The population of a city increases by 10% in one year and decreases by 10% the next year. If at the end of seco7nd year, the population is 99000, what was it in the beginning of first year?
A) 120000 B) 110000 C) 100000 D) 95000 E) 105000

21. Apipe can fill a tank in 4 1 hours. Because of leakage it takes 1 hour more time. 2 2 If the tank is full, how long would be leakage empty the full cistern?
A) 30 hours B) 45 hours C) 35 hours D) 15 hours E) 22 hours

Answers / Key: 1-D; 2-B; 3-D; 4-B; 5-B; 6-C; 7-D; 8-A; 9-C; 10-D; 11-C; 12-A; 13-C; 14-C; 15-C; 16-B; 17-C; 18-D; 19-A; 20-C; 21-B

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *