Tenth Physical Sciences Impotant Questions

I. Multiple Choice Questions. (1/2 mark each)
Write the letter of the correct answer in the brackets provided against each question.
1) The wave theory of light was proposed by [ ]
A) Newton B) Maxwell C) Huygens D) Faraday.
2) Shallow water region behaves as... [ ]
A) Boundary of the media B) Denser medium C) Rarer medium D) None of the above
3) Bending of light waves around an obstacle is known as [ ]
A) Refraction B) Diffraction C) Polarisation C) Reflection
4) Newton proposed this theory of light [ ]
A) Corpuscular theory B) Wave theory C) Electromagnetic theory D) All the above
5) When a crest of one wave falls on the trough of another wave then the interference is [ ]
A) Normal B) Abnormal C) Constructive D) Destructive
6) Lasers are used in the treatment of diseases of [ ]
A) Brain B) Bone fracture C) Heart D) Lung
7) Solid angle is measured in [ ]
A) Lumen B) Candela C) Phot D) Steradian
8) Speed of light in vacuum is [ ]
A) 5x108m/s B) 3x105m/s C) 3x108m/s D) 3x10-8m/s
9) Lumen is the unit of [ ]
A) Luminous flux B) Solid Angle C) Luminous intensity D) Diffraction
10) The process of achieving population inversion is called [ ]
A) Projecting B) Stimulated emission C) Processing D) Pumping

II. Fill in the blanks with suitable answers. (1/2 mark each)
11) Wave theory was proposed by -----
12) For constructive super position of waves, phase difference between the waves should be equal to -----
13) A wave under goes a phase change of --- on reflection
14) Newton proposed --- theory of light
15) Corpuscles are ----- by the reflecting surface
16) Corpuscles are ----- by the refracting surface
17) The size of corpuscles are ----- for different colours
18) According to corpuscular theory, the velocity of light in ----- medium is greater than that in ----- medium
19) Corpuscular theory could not explain the phenomenon of ----- , ----- and -----
20) Huygens originally thought that for the propagation of light waves ----- is required.
21) Candela is the unit of -----
22) The process of achieving 'Population inversion' is called -----
23) The wave length of ruby laser is -----
24) Expanded form of LASER is -----
25) The unit of solid angle is -----
26) ----- is an example for gaseous laser
27) ----- makes a laser light optical music
28) A ----- light source gives coloured fringes
29) in computers, lasers are used to retrieve stored information from a -----
30) ----- are used for bloodless surgery

III. Match the following (1/2 mark each) Group A Group B
31) Corpuscular theory [ ] A) Bending of a wave
32) Wave theory [ ] B) Maxwell
33) Electromagnetic theory [ ] C) Demonstration of waves
34) Diffraction [ ] D) Huygens
35) Ripple tank [ ] E) Newton

Group A Group B
36) Solid laser [ ] A) Rate of rotation of earth
37) He- Ne laser [ ] B) Pumping
38) Astronomy [ ] C) Three dimensional photography
39) Holography [ ] D) Stellar objects
40) Population inversion [ ] E) Ruby laser
ANSWERS
I. 1) C 2) C 3) B 4) A 5) D 6) A 7) D 8) C 9) A 10) D
II. 11) Christian Huygens 12) Zero (or) an integral multiple of 2Π 13) Π or 180o 14) corpuscular 15) repelled 16) attracted 17) different 18) Denser, rarer 19) interference, diffraction, polarisation 20) a medium 21) Luminous intensity 22) Pumping 23) 6943 Ao 24) Light Amplification by stimulated Emission of Radiation 25) steradians 26) He-Ne 27) coherence 28) White 29) compact Disc (CD) 30) Lasers
III. 31) E 32) D 33) B 34) A 35) C 36) E 37) A 38) D 39) C 40) B

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *