SSC Biology study Material

I. Choose the correct answer:
1. The total no. of pairs of peripheral nerves in man are: ( )
a) 41 b) 42 c) 43 d) 44
2. The outer membrane that covers brain is: ( )
a) Myelin Sheath b) Dura Matter c) Arachnoid membrane d) Pia matter
3. Fluid that flows between the outer and middle membranes that cover the brain: ( )
a) Lymph b) plasma c) cerebrospinal fluid d) serum
4. Cranial nerve that controls heart beat is: ( )
a) Precaval b) post caval c) Aorta d) Vagus
5. All the spinal nerves are: ( )
a) Afferent nerves b) Motor nerves c) Sensory nerves d) Mixed nerves
6. Which part of the nervous system control involuntary actions: ( )
a) medulla oblongata b) cerebellum c) Hypothalamus d) Spinal cord
7. The weight of the brain in the total weight of the body is about: ( )
a) 2% b) 3% c) 4% d) 5%
8. The decade 1990 to 2000 is known as decade of : ( )
a) Heart b) Brain c) Kidney d) Eye
9. Ivon Pavolv conducted experiments on ( )
a) Unconditioned reflexes b) Action of cerebrospinl fluid c) Conditioned Reflexes d) Actions of pons varoli
10. Each neuron receives 1000 to 10,000 inputs and conducts electrical impulses at a speed of: ( )
a) 0.6 to 120 meters/ min b) 0.1 to 10 meters/ min c) 1 to 200 meters/ min d) none
II. Fill in the blanks:
1. Nerve is a budle of ---
2. Hypothalamus secretes ---
3. The fluid that flows between the outer and middle membranes that cover the brain is -
4. Centres for regulating B.P., hunger and emotions are present in ---
5. Spinal cord plays a major role in ---
6. Cerebrum is the seat of --- and ---
7. --- portion of brain has centres that control emotions like anger, pain etc.
8. The decade from 1990 to 2000 is known as ---
9. The famous Russian scientist who conducted experiments on conditioned reflexes was ---
10. Our standing in attention when we hear our National Anthem is a --- reflex.
11. The information about a stimulus is analysed by --- of spinal cord.
12. The structural and functional unit of a reflex action is called ---
13. The sudden and involuntary actions that save us from danger
are ---
14. Conditioned reflexes are not ---
15. Brain is solely dependent on --- its energy requirements
16. Peripheral nervous system has --- pairs of nerves
17. The inner membrane of brain is called ---
III. Match the following:
Set A: Group A Group B
1. Nervous system ( ) A) Nodes of Ranvier
2. Sensory nerves ( ) B) Efferent neurons
3. Motor nerves ( ) C) Axon
4. Mixed nerves ( ) D) Receptors
5. Gaps of myelin sheath ( ) E) Dendrites F) Afferent neurons G) Motor and sensory nerves
Set B: Group A Group B
1. Reflex Arc ( ) A) Not inherited reflexes
2. Experiments on Dog ( ) B) Pituitory
3. Conditioned reflexes ( ) C) Dendrites
4. Projections of cellbody ( ) D) Inner neuron
5. Hypothalamus ( ) E) Pavlov's experiment F) Nodes of Ranvier G) Cyton
ANSWERS: I. Choose the correct answer:
1) C 2) D 3) C 4) D 5) D 6) D 7) A 8) B 9) C 10)A
II. Fill in the blanks: 1. Axons 2. Hormones 3.Cerebro Spinal fluid 4.Hypothalamus 5. Reflex actions 6. Intelligence, Thinking and
Judgement 7. Diencephalon 8. Decade of brain 9.Ivon pavlov 10.Conditioned reflex 11. Neurons 12. Reflex arc 13. Reflex actions
14. Inherited 15. Glucose 16. 43 17. Dura matter
III. Matching: Set A: 1)D 2)F 3)B 4)G 5)A Set B: 1)D 2)E 3)A 4)C 5)B.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *