SBI Clerks Numerical Ability Study Material

Following are some model questions for Numerical Ability section of the SBI Clerks recruitment. SBI recruits clerk posts based on the written exam. See model questions on Numerical Ability here:

Directions (Q.1-5): What should come in place of question mark (?) in the following questions.

1. 42% of 12450 = ?
A) 5129 B) 5436 C) 3268 D) 5229 E) None of these

2. 38% of ? = 1615
A) 4250 B) 4200 C) 6200 D) 4550 E) None of these

3. 8% of 360 = ? % of 480
A) 5 B) 6 C) 8 D) 9 E) None of these

4. 68% of 5950 - 42% of 3720 = ?
A) 2483.6 B) 2142.4 C) 2478.9 D) 2130.14 E) None of these

5. 38% of (?)= 1463.76
A) 3812 B) 3424 C) 3852 D) 3421 E) None of these

6. A man reduced the length of the table from 5m 40 cm to 4m
50cm. What is the percentage decrement in the length of the table?
A) 19.36% B) 16.67%
C) 14.72% D) 12.14%
E) 18.25%

7. 630 milli litres is what percent of 9 litres?
A) 10% B) 15% C) 25% D) 7% E) None of these

8. A man has 15 English books, 17 Hindi books and 18 Telugu books. Find the percentage of Hindi books.
A) 17% B) 25% C) 14% D) 34% E) None of these

9. The difference between 82% of a number and 27% of the same number is 385. What is 43% of that number?
A) 385 B) 301 C) 528 D) 321 E) None of these

10. Production of a company increases 6% per year. If it is Rs.1225000 in 2009, what will be its production in 2011?
A) Rs. 13,25,750.00
B) Rs. 13,76,410.00
C) Rs. 12,63,525.20
D) Rs.13,35,500.50 E) None of these

11. The length of the rectangle is doubled and the breadth is halved. What is the percentage change in the area?
A) 10% B) 15% C) 25% D) No change E) None of these

12. A trader sells 35% of pens and still has 520 pens with him. Find the number of pens he had originally.
A) 800 B) 1200 C) 600 D) 700 E) None

13. A man spends 12% of his monthly income on entertainment, 18% of his monthly income on children's education, 50% of his monthly income on other house-hold items and the remaining amount of Rs.5200 he saves. What is his monthly income?
A) Rs.25400 B) Rs.26500
C) Rs.24500 D) Rs.27300
E) None of these

14. If two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number, what percentage is the first of the second?
A) 15% B) 20% C) 14% D) 80% E) None of these

15. In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of
votes was 8500, the number of valid votes that the other candidate got was-
A) 3375 B) 2700 C) 3060 D) 2100 E) None of these

16. In an examination it is required to get 318 of the aggregate marks to pass. A student gets 288 marks and is declared failed by
5% marks. What are the maximum aggregate marks a student can get?
A) 360 B) 600 C) 800 D) 400 E) 0one of these

17. In a cricket match, a batsman scored 125 runs which included 11 boundaries and 6 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?
A) 40% B) 35% C) 25% D) 12% E) None of these

18. In order to increase the total revenue, a trader announced 20% discount. As a result, the sales volume increased by 25%. What is the net effect on the sales revenue?
A) 5% decrease B) 15% increase
C) 10% increase D) 20%decrease
E) None of these

19. If the petrol rates are increased by 20%, find by what percent a consumer has to reduce his consumption so that there is no change in his expenditure on petrol.
A) 20% B) 15% C) 16 ⎯2 %3 D) 25% E) None of these

20. In an examination, 63% students passed in English, 65% students passed Mathematics and 27% students failed in both the subjects. What is the pass percentage?
A) 55% B) 35% C) 25% D) 45% E) None of these.

ANSWERS: 1) D 2) A 3) B 4) A 5) C 6) B 7) D 8) D 9) B 10) B 11) D 12) A 13) E 14) D 15) C 16) B 17) E 18) E 19) C 20) A.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *