SBI Clerks Numerical Ability Important Questions and Answers

1. What would be the simple interest obtained on an amount of Rs.7430 at the rate of 6% per annum after 5 years?
A) Rs.2766 B) Rs.2229 C) Rs.2150 D) Rs.2756 E) None of these

2. A man deposits an amount of Rs. 45500 to obtain a simple interest at the rate of 12% p.a. for 5 years. What total amount will he get
at the end of 5 years?
A) Rs.74800 B) Rs.69880 C) Rs.61480 D) Rs.72800 E) None of these

3. The simple interest accrued on an amount of Rs.15250 at the end of 6 years is Rs. 13725. What is the rate of interest?
A) 15% B) 12% C) 10% D) 18% E) None of these

4. In how many years a certain sum of money will become double at 5% per annum simple interest?
A) 10 B) 15 C) 20 D) 12 E) None of these

5. What is the compound interest accrued on an amount of Rs. 24500, at the rate of 9% per annum at the end of 2 years?
A) Rs.4128.45 B) Rs.3984.25 C) Rs.4608.45 D) Rs. 4175.40
E) None of these

6. A certain sum of money at 5% per annum compound interest becomes Rs.47628 in 2 years. What is the sum?
A) Rs.48800 B) Rs.43200 C) Rs.41900 D) Rs.42800 E) None of these

7. A sum of money lent at compound interest amounts to Rs.2420 in 2 years and 2662 in 3 years. What is the rate of interest?
A) 12% B) 14% C) 18% D) 10% E) None of these

8. What is the difference between Simple and Compound Interest for two years on an amount of Rs.25000 at 5% rate?
A) Rs.62.50 B) Rs.78.25 C) Rs.187.50 D) Rs.125 E) None of these

9. On what sum does the difference between Simple and Compound Interest for 3 years at 10% rate will be Rs.2170?
A) Rs.65000 B) Rs.85500 C) Rs.75800 D) Rs.70000 E) None of these

10. A sum of money amounts to Rs.944 in 3 years at a simple interest. If the rate of interest is increased by 25% , the sum amounts to 980 during the same period. What is the sum?
A) Rs.925 B) Rs.850 C) Rs.775 D) Rs.800 E) None of these

11. A sum of money will become Rs 36400 in 4 years at 3% per annum simple interest. Find the sum.
A) Rs.30250 B) Rs.31750 C) Rs.32500 D) Rs.35800 E) None of these

12. Find the simple interest on Rs.18000 at 3% per annum from August 4th to October 16th in the same year.
A) Rs.75 B) Rs.108 C) Rs.175 D) Rs.118 E) None of these

13. In what time will Rs.3500 amount to Rs.4340 at 4% per annum?
A) 4 B) 6 C) 5 D) 8 E) None of these

14. A sum of money will become Rs.4600 in 5 years and 4960 in 8 years at a certain rate of Simple Interest. Find the rate of interest.
A) 5% B) 6% C) 4% D) 3% E) None of these

15. A man deposits an amount of Rs.36000 to obtain a simple interest
at the rate of 14% p.a. for 8 years. What total amount will he
get at the end of 8 years?
A) Rs.72080 B) Rs.78500 C) Rs.76320 D) Rs.76880 E) None of these

16. The difference between Simple Interest and Compound Interest for 3 years at 5% rate be Rs.366. What is the sum?
A) Rs.48000 B) Rs.24000 C) Rs.36000 D) Rs.52000 E) None of these

17. A man buys a house. He pays Rs.500000 as initial amount and the balance amount pays after 5 years at 4% p.a. simple interest.
If he pays a total of Rs 980000, find the cost of the house.
A) Rs.850000 B) Rs.775000 C) Rs.875000 D) Rs.900000 E) None of these

18. What is the compound interest accrued on an amount of Rs.120000, at the rate of 10% p.a. at the end of 3 years?
A) Rs.56900 B) Rs.45670 C) Rs.47800 D) Rs.34720 E) None of these

ANSWERS : 1-B; 2-D; 3-A; 4-C; 5-C; 6-B; 7-D; 8-A; 9-D; 10-D; 11-C; 12-B; 13-B; 14-D; 15-C; 16-A; 17-D; 18-E.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *