SBI Clerk Posts Practice Questions

SBI Posts Study Material (Data Interpretation and Analysis)

The major objective of data analysis is to test the candidates' ability to comprehend information from a list of sentences given
one after the other serially or in the form of a paragraph. The candidate needs to read the sentences, understand them and organise the data to answer the questions that follow. Data should be accurately and systematically stored to facilitate data analysis. There are two approaches which are mainly needed to solve Data Analysis problems in bank exams. One is the use of venn diagrams and the other is forming proper equations using the data given.

Directions (Q. 1 - 5): Answer these questions on the basis of the information given below:
(i) In a class of 80 students the girls and the boys are in the ratio of 3 : 5. The students can speak only Hindi or only English or both Hindi and English.
(ii) The number of boys and the number of girls who can speak only Hindi is equal and each of them is 40% of the total number of girls.
(iii) 10% of the girls can speak both the languages and 58% of the boys can speak only English.

1. How many girls can speak only English?
1) 12 2) 29 3) 18 4) 15 5) None of these

2. In all how many boys can speak Hindi?
1) 12 2) 9 3) 24 4) Data Inadequate 5) None of these

3. What percentage of all the students (boys and girls together) can speak only Hindi?
1) 24 2) 40 3) 50 4) 30 5) None of these

4. In all how many students (boys and girls together) can speak both the languages?
1) 15 2) 12 3) 9 4) 29 5) None of these

5. How many boys can speak either only Hindi or only English?
1) 25 2) 38 3) 41 4) 29 5) None of these

Directions (Q. 6 - 10): The following questions are based on the diagram below which shows the number of students who passed in the
given subjects P = Physics C = Chemistry M = Mathematics
Class strength = 260

6. What is the percentage of students who have failed in all three subjects?
1) 58.2 2) 45.4 3) 35.3 4) 22.5 5) 54.6

7. What is the percentage of students who have passed in two or more subjects?
1) 33 2) 29 3) 36 4) 25 5) 20

8. What is the percentage of students who have failed in at least one subject?
1) 96.5 2) 5.8 3) 65.0 4) 75.5 5) 3.5

9. Taking any two subjects, which pair of subjects has the maximum number of students passed in at least one of them?
1) Physics, Chemistry
2) Physics, Mathematics
3) Chemistry, Mathematics
4) Can't be determined 5) None of these

10. To be promoted to the next class it is essential to pass in Mathematics and at least in one of Physics and Chemistry. How many students are likely to be promoted to the next class?
1) 66 2) 160 3) 97 4) 48 5) Can't be determined

Directions (Q. 11- 15): These questions are based on the following
information. The average age of Ramesh, Sushant, Vijay, Neel, Amit and Rodney is 58 years. Amit and Vijay's total age is 124 years. Sushant is thrice Neel's age. The average age of Ramesh and Rodney is 52 years. Vijay is four years younger than Sushant. The age
of Ramesh and Rodney are in the ratio of 29:23.

11. Who among the following is the youngest?
1) Rodney 2) Ramesh 3) Vijay 4) Neel 5) Amit

12. What is the average age (in years) of Sushant, Neel, Vijay and Amit?
1) 173 2) 61 3) 57 4) 48 5) None of these

13. In how many years will Neel be exactly half of Vijay's present age?
1) 4 2) 20 3) 13 4) 18 5) None of these

14. What is the ratio of the ages of Amit and Neel?
1) 19:15 2) 29:21 3) 17:18 4) 13:11 5) None of these

15. How old is Vijay (in years)?
1) 82 2) 66 3) 58 4) 74 5) None of these.

KEY
1 – 4, 2 – 5, 3 – 4, 4 – 2, 5 – 3, 6 – 2, 7 – 3, 8 – 1, 9 – 3, 10 – 1, 11 – 4, 12 – 2, 13 – 3, 14 – 1, 15 – 5.

Answer with Explanations
Questions 1 - 5
To Solve the problems from (1) to (5) let us analysis all the given statements together. Ratio of girls and boys = 3:5 (given). Hence
Number of Girls in the Class = 3/8 x 80 = 30
No of Boys in the Class = 5/8 x 80 = 50
No of boys who speak only hindi = No of girls who speak only hindi = 40% of 30 = 12 (given)
No. of Girls who speak both languages = 10/100 x 30 = 3 (given)
No.of Boys who speak only English = 58/100 x 50 = 29 (given)
Hence
No.of boys who speak both languages = 50 - (12+29) = 9
And No.of girls who speak English = 30 - (12 + 3) = 15
1) 4
2) 5 - No.of boys who speak hindi in all = 12 + 9 = 21
3) 4 - Percentage of students who speak only hindi = 24/80 x 100% = 30%
4) 2 - No.of students who speak both languages = 9 + 3 = 12
5) 3 - No.of boys who speak either only hindi or only English = 12+29 = 41.

Questions 6 -10
6) 2 - Number of Students passed in only Physics = 85 - 28 - 9 - 42 = 6
Number of Students passed in only Chemistry = 63 - 28 - 9 - 15 = 11
Number of Students passed in only Maths = 97 - 42 - 9 - 15 = 31
Number of Students who passed in atleast one subject =
6+11+31+28+42+15+9 = 142
Number of Students who failed in all = 260 - 142 = 118
Hence their percentage = 118/260 x 100 = 45.4
7) 3 - Number of Students who passed in two or more subjects = 28+42+15+9 = 94
Hence their percentage = 94/260 x 100 = 36 (approx)
8) 1 - No.of Students who failed in atleast one subject =
Total Strength - No.of Students who passed in all = 260 - 9 = 251
Hence their percentage = 251/260 x 100 = 96.53... (approx)
9) 3 - No.of Students who passed in atleast one of Physics and Chemistry = 85 + 63 - (28+9) = 111
No.of Students who passed in atleast one of Physics and Maths
= 85+97 - (9+42) = 131
No.of Students who passed in atleast one of Chemistry and Maths
= 63+97 - (9+15) = 136
Hence answer is (3)
10) 1 - Required answer = 15 + 42 + 9 = 66

Questions 11 - 15
Let us from equations for all the given statements Ra+S+V+N+A+Ro = 6 x 58 = 348
A + V = 124
S = 3N
Ra + Ro = 2 x 52 = 104
V = S - 4
Ra : Ro = 29 : 23
To Solve, Let us first find out the ages of Ramesh and Rodney.
Ra = 29/52 x 104 = 58 years
Ro = 104 - 58 = 46 years
Substitute the values of Ra, Ro and A+V in the first equation
104 + 124 + S + N = 348
S + N = 120
3N + N = 120
(Since S = 3N)
4N = 120
N = 30 years
S = 3 x 30 = 90 years
V = 90 - 4 = 86 years
A = 124 - 86 = 38 years
11) 4 - Neel
12) 2 - Required Answer = 38+86+90+30 = 61 4
13) 3 - Neel is 30 and half of Vijay's age is 43.
So required answer is 43 - 30 = 13 years.
14) 1 - A : N = 38 : 30 = 19 : 15
15) 5 - V = 86 years

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *