SBI Associate Banks Clerks Exam General Awareness Model Paper

Following are model / practice questions on General Awareness for SBI Associate Banks written examination. Answers / key also provided at the end of the practice questions. There are 40 questions in the order as that is given in the examination.

161. Which of the following types of accounts are known as “demat accounts”?
A) accounts which are zero balance accounts
B) accounts which are opened to facilitated repayment of a loan taken from the
bank. No other business can be conducted from there
C) accounts in which share of various companies are traded in electronic form
D) accounts which are operated through internet banking facility
E) None of these

162. Kaushik Basu has been appointed as the chief economist of ....
A) World bank B) IMF C) Asian Development Bank
D) Asian Development Bank Institute E) None of these

163. P V Sindhu who was in news recently is a ....
A) Badminton Player B) Tennis Player
C) Chess Player D) Table Tennis Player
E) None of these

164. Which among the following city is the host for 13th International conference on
Mobility and transport for elderly and disabled persons (Transed ) 2012?
A) New Delhi B) Mumbai C) Kolkatta D) Hyderabad E) None of these

165. Recently in which of the following country, the ‘Senahiya’ military hospital was inaugurated by Indian Defence Minister AK Antony ?
A) Japan B) Bhutan C) Nepal D) Maldives E) None of these

166. A term loan is classified as a non-performing asset, if interest or installment is
overdue for period exceeding how many days?
A) 90 B) 91 C) 180 D) 182 E) None of these

167. Which of the following is an interest bearing demand deposit?
A) Time Deposit B) Re-investment deposits
C) Cash Certificates D) Savings Bank account E) None of these

168. Ideal Credit deposit ratio for a bank is -
A) 60% B) 40% C) 90% D) 30% E) None of these
169. Which among the following ministry conducts Census in India ?
A) Home affairs B) Human Resource Development
C) Planning Commission D) Statistics and Planning
E) None of these

170. Who is regarded as father of India’s White Revolution ?
A) M S Swaminathan B) Verghese Kurian
C) O P Murugappa D) Gadgil Shetter E) None of these

171. Recently the Union Cabinet has allowed .. % of FDI in the civil aviation sector ?
A) 49% B) 50% C) 51% D) 75 % E) 65%

172. Who was recently honoured with ''Cricketer of the year'' by the ICC?
A) Virat Kohli B) Kumara Sangakara C) M S Dhoni D) Hashim Amla E) Sachin Tendulkar

173. Recently which among the following bank became the first bank in the country
to offer ''RuPay kisan card'' with Aadhar Authentication?
A) Andhra Bank B) SBI C) Oriental Bank of Commerce (OBC) D) Vijaya Bank
E) Bank of Maharashtra

174. What is the annual average economic growth rate target revised by the planning
commission for the 12th five year plan from 9% envisaged earlier?
A) 8.00% B) 8.1 % C) 8.2% D) 8.3 % E) 7.9%

175. Who among the following will be the next Chief Justice of India after S H Kapadia ?
A) Altamas Kabir B) Dheer Madura C) G S Singhvi D) Rakesh Mathur E) None of these

176. The 52nd national open athletics championship was recently held in?
A) New Delhi B) Chennai C) Kolkatta D) Mumbai E) Hyderabad

177. Who among the following has been elected as the new Prime Minister of Libya ?
A) Mustafa abbu Shagour B) Mohd Gilani C) Mehmoud Ul Khannum D) Mohd Gadaffi E) None of these

178. Which of the following is not one of the RBI directives on clean note policy?
A) Currency note packets are not to be stapled and secured with paper bands
B) Soiled notes are to be stapled before they are remitted to Currency Chest
C) Water mark window of bank notes shall not contain any writings
D) Currency notes are to be sorted into Issuable and non-issuable notes
E) None of these

179. Trade control in India is regulated by?
A) RBI B) SEBI C) EXIM Bank D) DGFT E) None of these

180. Which of the following is a public sector Bank?
A) IDBI B) ICICI C) AXIS D) HDFC E) None of these

181. When the customer withdraws cash from ATM, the banker and customer relation ship is -
A) Debtor and Creditor B) Creditor and Debtor C) Lessor and Lessee D) Agent and principal
E) None of these

182. Recently the government has increased the number of guaranteed work days
under MGNREGS from 100 days to .... days.
A) 120 B) 150 C) 175 D) 200 E) 160

183. Which of the following statements is true?
A) Reserve Bank of India empowers the banks to open branches according to
their will and pleasure
B) Reserve Bank of India is a central bank which monitors only lending activities
pertaining to export credit
C) Banks have authority to establish the ATMs at their convenience
D) Rural banks of commercial banks do not have freedom to issue credit cards
E) None of these

184. Who won the US open 2012 recently?
A) Novak Djokovic B) Roger Federer C) Andy Murray D) Rafael Nadal E) None of these

185. Which among the following state government has recently launched unemployment
allowance scheme?
A) Andhra Pradesh B) Uttar Pradesh C) Punjab D) Goa E) Gujarat

186. Which bank has recently announced to launch the non cash transactions through
social networking site Facebook ?
A) SBI B) Andhra Bank C) Bank of Baroda D) ICICI E) Axis Bank

187. Service Area Approach is associated with?
A) Industrial finance B) Micro finance C) Rural finance D) Consortium finance E) None of these

188. The Nayak Committee has suggested the turnover method for assessing the
working capital and pegged it at -
A) 15% of the projected annual turnover, as working capital limit
B) 20% of the projected annual turnover, as working capital limit
C) 25% of the projected annual turnover, as working capital limit
D) 30% of the projected annual turnover, as working capital limit
E) None of these

189. The central bank of the United States:
A) Citi Group B) Bank of America Chase C) JP Morgan D) Federal Reserve E) None of these

190. The New Capital Adequacy Framework prescribed for the banks is commonly
known as ………….
A) KYC norms B) Credit Policy C) Basel Accord D) Fiscal Policy E) None of these

191. Which of the following is the Apex level institution for housing?
A) EXIM Bank B) NABARD C) NHB D) SIDBI E) None of these

192. The largest bank in Pakistan:
A) State Bank of Pakistan B) Habib Bank Limited C) Sonali Bank D) DBS Bank E) None of these

193. In the recently concluded Olympics, what was India's position ?
A) 50 B) 55 C) 60 D) 75 E) 58

194. Recently AIR India got its first Dreamliner aircraft which is ?
A) Advanced Boeing 787 B) Advanced boeing 789
C) Advanced boeing 798 D) Advanced boeing 765 E) None of these

195. What is India's rank in the global competitiveness report 2012 - 13 of the world economic forum ?
A) 50 B) 59 C) 60 D) 75 E) 53

196. In which sport did India get its first medal in the para Olympics ?
A) High Jump B) Shot put C) Swimming D) Javelin throw E) Long jump

197. Who of the following is not a party to the IPO?
A) Registrar of Issue B) Investment Banker C) Advertisement Agency D) Registrar of Companies
E) None of these

198. The credit policy of a bank does not consist of -
A) Lending policies B) Quality control
C) Loan product mix D) advertising of loan products E) None of these

199. Service Area Approach (SAA) is associated with?
A) Rural and Semi-urban branches of commercial banks
B) Urban branches of commercial banks
C) Branches of commercial banks situated in metro cities
D) Development banks E) None of these

200. Recently the 16th NAM summit was held in -
A) Iran B) Iraq C) China D) India E) Bangladesh

Answers / Key:

161-C; 162-C; 163-A; 164-D; 165-D; 166-A; 167-D; 168-A; 169-A; 170-D; 171-A; 172-B; 173-C; 174-C; 175-A; 176-B; 177-A; 178-B; 179-D; 180-A; 181-A; 182-B; 183-C; 184-C; 185-B; 186-D; 187-C; 188-B; 189-D; 190-C; 191-C; 192-B; 193-B; 194-A; 195-B; 196-A; 197-D; 198-D; 199-A; 200-A.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *