IBPS Specialist Officers – Marketing Officers Model Questions

Marketing Officers Section is a part of the IBPS - Specialist Officers examination. The section tests the marketing knowledge of the candidates. There is no prescribed syllabus for this section. Hence candidates should prepare for this examination on their own. Here we are giving some model questions along with answers for the IBPS - Specialist Officers examination.

1. Which of the following explains the term MARKET?
1) Where the goods are sold
2) Where the services are sold
3) Where the buyers and sellers of products interact and decide to sell and purchase
4) Where the sellers dictate terms
5) Where the buyers dictate terms
Ans: Where the buyers and sellers of products interact and decide to sell and purchase

2. Which of the following statement is not a part of definition of MARKETING?
1) It is the process of determining consumer demand for goods and services
2) It is a process of creation of goods and services as per consumer requirement
3) It is a process of selling goods and services which a firm produces
4) It is a process of satisfying consumer
5) None of the above
Ans: It is a process of selling goods and services which a firm produces

3. Which of the following is not a part of marketing management?
1) Identification of business opportunities
2) Understanding the customer needs
3) Producing according to customer needs
4) Delivering as per customer convenience
Ans: All the above

4. What is meant by search goods and products?
Ans: Which are tangible, Which can be packaged, Which can be touched, Which can be seen

5. In order to take care of the element of INSEPARABILITY in case of certain services, which of the following becomes essential?
1) Advertisement
2) Interaction between seller and buyer
3) Mass production of services to reduce costs
4) 1, 2 and 3
5) None of the above
Ans: Interaction between seller and buyer

6. The implicit responsibility which the banks undertake in relation to management of funds of the customer is called-
Ans: Fiduciary responsibility

7. A set of marketing tools that a business organisation uses to pursue its marketing objectives in the target market is called-
Ans: Marketing of products

8. Which of the following is included under 4 C corresponding to 4 P for product mix?
1) Customer needs and wants 2) Cost to the customer
3) Convenience 4) Communication
Ans: All the above

9. FMCG stands for-
Ans: Fast moving consumer goods

10. A seller offering to the buyers a range of products is called-
Ans: Product Mix

11. Current account opened by a customer A with national bank that offers unlimited cheque use facility, clearing services and anywhere banking facility constitute -
Ans: One product

12. Kitchens of India ready to eat food, is the product of which of the following?
1) Hamdard 2) ITC Limited 3) Britannia 4) MTR 5) None
Ans: MTR

13. Where a manufacturer carries improvement in quality and performance, to augment the sales of a product, this is called-
Ans: Product Modification

14. There are five stages of product development. Which of the following is the first stage?
1) Idea screening 2) Concept testing
3) Product development 4) Test marketing 5) Commercial launch
Ans: Idea screening

15. Under packing of product, where the product is placed in a cover and cover is kept in a cardboard box, this packaging is called:
Ans: Secondary package.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *