Andhra SSC Biology Objective Type Questions with Answers

Here are Biology Objective Type questions for 10th / Tenth Class students of Andhra Pradesh. The students who are going to appear for SSC Public Examinations in March – April can practice these questions for securing good marks. There are three types of questions. These are, choosing correct answers, fill in the blanks and matching the correct pairs. Answers to all the questions are given at the end of the questions.

I. CHOOSE THE CORRECT ANSWERS

1. The vitamin that is destroyed on heating ( )
A) E B) C C) A D) B

2. Deficiency of ‘Thiamine’ ( )
A) Beri-Beri B) Pellagra C) Anaemia D) Rickets

3. Rubella disease is described first by the scientist ( )
A) Abu Baqur B) Ronald Ross C) Laveris D) Darwin

4. The kilocalories of energy released from one gram of fat is ( )
A) 5.49 B) 4.59 C) 9.45 D) 9.54
5. “Pellagra” is caused due to the deficiency of ( )
A) Niacin B) Riboflavin C) Thiamine D) Pyridoxine

6. A vehicle born transmitted diseases are ( )
A) Plague and malaria B) Chicken pox and tetanus
C) Mumps and common cold D) Eye infection and influenza

7. Excess of fat in the body is stored in ( )
A) Adipose-tissue B) Acrosome C) Erythrocytes D) Bone-marrow

8. The energy released by 1 gram of Glucose is ( )
A) 6 Kcal B) 4 Kcal C) 5 Kcal D) 3 Kcal

9. Biologically complete proteins are found in ( )
A) Potato, Onion, Carrot B) Apple, Egg, Wheat
C) Rice, Meat, Butter D) Meat, Milk, Egg

10. Deficiency of pantothenic aid result in burning of ( )
A) Stomach B) Hands C) Feet D) Heart

11. When more than 20% of the body weight is due to fat, the person is suffering from ( )
A) Marasmus B) Kwashiorkor C) Scurvy D) Obesity

12. Inflammation of lymph – vessels and lymphglands result in a disease known as ( )
A) Malaria B) Filaria C) Encephalitis D) Hepatitis

13. The story of vitamins dates back to ( )
A) 15th century B) 16th century C) 17th century D) 18th century

II. FILL IN THE BLANKS.

1. Cellulose is a —
2. Milk sugar is called —
3. Kwashiorkor is caused due to the deficiency of —
4. Yellow colour of urine is due to the presence of — pigment
5. Sources of infection in diseases like Tuber culosis, mumps and whopping cough is —
6. In Papaya fruit — vitamin will be more
7. Sunlight converts — present in foods in the body into vitamin D.
8. The larvae of filarial worm are known as —
9. In Glossitis, the — becomes red and glazed.
10. Cane sugar is called —
11. Amino acids are the units of —

III. MATCH THE FOLLOWING

I. GROUP – A GROUP – B
1. Malaria [ ] A) Wuchereria Bancrofti
2. Measles [ ] B) Plasmodium vivax
3. Encephalitis [ ] C) Myxo virus parotidis
4. Mumps [ ] D) Arbo virus
5. Filariasis [ ] E) Paramyxo-virus
F) Hepatitis-B
G) Hepatitis-D

II. GROUP – A GROUP – B

6. Deficiency of Vitamin ‘D’ [ ] A) Pellagra
7. Deficiency of Riboflavin [ ] B) Pernicious anaemia
8. Deficiency of Niacin [ ] C) Rickets
9. Deficiency of cyanocobalamin [ ] D) Burning of feet
10. Deficiency of pantothenic acid [ ] E) Beri-Beri
F) Glossitis
G) Anaemia

ANSWERS:

CHOOSE THE CORRECT ANSWERS:

1)B 2)A 3)A 4)C 5)A 6)A 7)A 8)B 9)D 10)D 11)D 12)B 13)D

FILL IN THE BLANKS

1. Carbohydrate 2. Lactose 3. Proteins 4. Bilirubin 5. Droplets of Saliva 6. ‘A’ 7. Cholesterol 8. Microfilaria 9. Tongue 10. Sucrose 11. Proteins

MATCH THE FOLLOWING

I. 1)B 2)E 3)D 4)C 5)A II. 1)C 2)F 3)A 4)B 5)D.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



This entry was posted in AP - SSC Study Material, AP 10th Class Bit Bank and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>