Skip to content

10th Social Study Material

Objective Questions
I. Choose the Correct Answer
1) Napoleon Bonaparte was influenced by [ ]
A) Rousseau B) Socrates C) Matternich D) Voltaire
2) Das Capital was written by [ ]
A) Lenin B) Karl Marx C) Mussolini D) Plato
3) The policy of Bismark was known as -- policy [ ]
A) Non-violence B) Peace and Love C) Resolution through negotiation
D) Blood and Iron
4) 'Red Shirts' was the creation of - [ ]
A) Cavour B) Mazzini C) Garibaldi D) Napoleon
5) The principle of 'Right to work' was proposed by [ ]
A) Karl Marx B) Stalin C) Louis Blanc D) Lenin
6) National Literacy Mission was established in the year [ ]
A) 1988 B) 1955 C) 1977 D) 1966
7) -- said that untouchability is a sin [ ]
A) Nehru B) Gandhi C) Ambedkar D) Gokhale
8) The 'Andhra' state was formed in [ ]
A) 1953 B) 1956 C) 1950 D) 1947
9) The Right of Religious Freedom is a -- right [ ]
A) Economic right B) Civil right C) Fundamental right D) Political right
10) The literacy rate of Andhra Pradesh (2001)
A) 31% B) 41% C) 51% D) 61%
II. Fill in the Blanks
11) Congro was discovered by ---
12) Opium wars were ended with -- treaty
13) The European country --- gained final control over Indonesia
14) -- was the king of Germany at the time of First World War
15) Versailes Treaty was signed in the year --
16) Russian Parliament is called --
17) 'New Deal Policy' was introduced by --
18) Robert Mugabe became the first President of -- in 1980.
19) Hitler was influenced by the teachings of --
20) Full form of N.A.T.O. is --
21) Palestine problem was an issue between Arabs and -
22) The parcelling of China was termed as -
23) The famous Brihadeeswaralayam is in --
24) English education in India was introduced by-
25) The excavation of Indus Valley were first taken up by --
26) As per census the people under the age of -- years are termed as 'Children'
27) Telugu ranks -- among the major world languages.
28) The Chairman of Indian Constituent Assembly was --
29) The National Integration in India is reflected in the slogan --
30) -- conducts the election in a constituency.
31) The members of Rajyasabha are elected through -- election
32) The present Chief Election Commissioner of India is --
33) The word 'Democracy' was derived from -- language
34) The bicycle riders should never compete with or overtake -- vehicles
III. Match the Following
Set - A
35. A.O.Hume [ ] A) Swarajya Fund
36. Mahatma Gandhi [ ] B) Iron Man of India
37. Sardar Patel [ ] C) Panchasheel
38. B.G.Tilak [ ] D) Azad Hind Fauz
39. Subhash Chandra Bose [ ] E) Kesari, Maratha F) Indian National Congress G) Muslim League H) Do or Die
Set - B
40. Foundation of U.N.O. [ ] A) 1947
41. Bandung Conference [ ] B) 1962
42. Indo-China war [ ] C) 1974
43. Suez Canal crisis [ ] D) 1975
44. Indian Nuclear Test [ ] E) 1955 F) 1956 G) 1957 H) 1945
ANSWERS
I. CHOOSE THE CORRECT ANSWER
1)A 2)B 3)D 4)C 5)C 6)A 7)B 8)A 9)C 10)D
II. FILL IN THE BLANKS
11) Cameron 12) Tientsin 13) Holland (Dutch) 14) Kaiser William II. 15) 1919, 16) Duma, 17) F.D.Roosevelt, 18) Zimbabwe, 19) Nietzche, 20) North Atlantic Treaty organisation 21) Jews 22) Cutting of Chinese Melon, 23) Tanjore, 24) Lord William Bentinck 25) Sir John
Marshall, 26) 14 Years, 27) 16th, 28) Dr. Rajendra Prasad, 29) Unity in Diversity 30) Returning Officer 31) indirect, 32) Naveen Chavla 33) Greek 34) Power driven.
III. MATCH THE FOLLOWING
35) F 36) H 37) B 38) E 39) D 40) H 41) E 42) B 43) F 44) C

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *