10th Class Physical Sciences Imp Questions – English Medium

Paper -I Part – A 4 Marks Questions
The Process of Cooling glass slowly is called annealing
I. 1. Give a comparison between Newton’s
Corpuscular theory and Wave theory of light.

Newton’s Corpuscular Theory
1. It assumes that light consists of a stream of extremely small particles called Corpuscles.
2. The rectilinear propogation of light is explained by the straight line motion of Corpuscles.
3. The colours of light are due to difference in the sizes of Corpuscles.
4. The reflection and refraction of light are explained by the repulsion and attraction of the Corpuscles by the medium.
5. It cannot explain the Phenomena of interference, diffraction
and Polarization of light.
6. It Predicts that the velocity of light in a denser medium is greater than that in a rarer medium.

Huygen’s Wave Theory
1. It assumes that light travels in the form of a wave.
2. The rectilinear propogation of light is explained by the advancement of wave front along the direction of normals
drawn to it.
3. The colours of light are due to differences in the Wave lengths.
4. The reflection and refraction are explained by the construction of secondary wave fronts applying Huygen’s Principle.
5 . It can explain the Phenomena of interference, diffraction
and Polarization of light.
6 . It correctly proves that the velocity of light in a denser
medium is less than that in a rarer medium.

2. Explain the formation of Co-ordinate Covalent bond.
A.1. The bond in which one of the two combining atoms contribute the electrons and those are shared by the both atoms is called co-ordinate covalent bond.
e.g.: NH3 → BF3, NH4 +, H3O+…..
2. Formation of Ammonia-Boron trifluoride molecule: Ammonia (NH3) molecule has a pyramidal shape and has a lone pair of electrons on
nitrogen. On the other hand boron trifluoride (BF3) has planar triangular shape and has one empty P orbital.
NH3 molecule donate the pair of electrons to BF3 and forms a Co-ordinate covalent bond.
Nitrogen donates its lone pair of electrons and boron accepts. Ammonia Boron trifluoride is formed.
F3B+:NH3 → F3B:NH3 (or) F3B ← NH3.

2 Marks Questions

3. What are the factors that influence the value of ‘g’.
A. ‘g’ decreases with attitude (height) and depth.
‘g’ is maximum at the poles and minimum at the equator.
‘g’ is slightly affected by geological deposits, massive concrete buildings and topography.

1 Mark Questions

5. What is a damped Vibration.
A. Periodic Vibrations of decreasing amplitude are called damped vibrations.
6. What is Annealing.
A. The process of cooling glass slowly is called annealing.

Part B

II. A. Multiple Choice questions: (12 ) mark each)
Pickup the correct answer.
7. The example of Para magnetic Substance is-
A) Aluminium B) Mercury
C) Cobalt D) Gold
8. Units of ‘G’ in S.I. system.
A) Nm2 Kg-2 B) N/ Kg
C) Kg/Nm2 D) Nm2/kg
9. The radiations used in RADAR are-
A) Radio Waves B) Micro Waves
C) X-rays D) γ – rays
10. The instrument used to measure Potential difference between two points is called-
A) Galvano meter B) Volt meter
C) Ammeter D) Sphero meter

11. Neptunium Series is a-
A) (4n + 1) Series B) (4n + 2) Series
C) (4n + 3) Series D) 4n Series

12. Molecules having double bond.
A) N2 B) C2H4 C) HCl D) Cl2

13. Defecation is addition of.
A) Ca(OH)2 B) CO2 C) SO2 D) P2O3

14. ______ COOR is called.
A) Acid group B) Anine group
C) Ester group D) Ketone group

15. Shaving soap contains excess of-
A) Builders B) Perfume
C) Glycerol D) Stearic acid

16. The catalyst used in hydrogenation of oils is.
A) Al B) Zn C) Ni D) Mg

B. Fill in the blanks with suitable word or words 1/2 mark each)

17. The unit for solid angle (Ω) is …………
18. ………… rays are emitted in radio activity.
19. Distance between a node and the next antinode is …………
20. The conductors which do not obey Ohms law are called as …………
21. 238 234 92
U → 90
Th + ……….
22. The valence electronic configuration of Cr
(Z = 24) is …………
23. The body fluid, whose pH > 7, is …………
24. Electro negativity is measured in ….. Scale.
25. The formula for Stearic acid is …………
26. The …………period is incomplete.
27. The general formula of Alkynes is …………

Part: B: Answers:

A – 7) A 8) A 9) B 10) B 11) A 12) B 13) A
14) C 15) D 16) C.
B – 17) Steradian 18) α β and γ 19) λ/4
20) Non-ohmic conductors 21) 4
2He
22) 4S’. 3d5 23) Blood which is alkaline in
nature 24) Linous Pauling 25) C17H35 COOH
26) VII 27) CnH2n-2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



This entry was posted in AP - SSC Study Material, AP 10th Class Bit Bank and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>